Moni yrittäjä stressaa nyt koronakriisin vuoksi menettämiään toimeksiantoja ja tilauksia, osa taas uupuu työkuorman alle. Oli poikkeustila tai ei, yrittäjän on tärkeää pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan.

1. Hinnoittele palvelusi oikein äläkä myy liian halvalla. 

Hinnoittelu vaikuttaa olennaisesti yrityksen liikevaihtoon ja yrittäjän hyvinvointiin.
Jos myyt palvelua, jota ei voi monistaa, älä myy sitä tusinatavaran hintaan.
Kun hinnoittelet palvelusi oikein, korvaat määrän laadulla ja pysyt luovana ja hyvinvoivana.

Jos huomaat olevasi tilanteessa, jossa et voi nostaa itsellesi asiallista palkkaa, vaikka paahdat säännöllisesti töitä yli virka-ajan, et ehdi vastata tarjouspyyntöihin etkä voi ottaa vastaan uusia asiakkaita, on aika nostaa hintaa. Asiallisella hinnoittelulla sinun ei tarvitse paahtaa itseäsi näännyksiin. Voit tehdä vähemmän töitä ja laatu pysyy priimana.

Aloittavan yrittäjän voi olla vaikea arvioida, mitä työstä kuuluisi veloittaa. Uusyrityskeskukset eri puolilla Suomea antavat maksutonta neuvontaa ja auttavat muun muassa hinnoittelussa. https://www.uusyrityskeskus.fi/

(Jos hinnoittelu on kohdallaan ja töitä silti liikaa yhdelle ihmiselle, tarvitset lisää työvoimaa.)

2. Ota ohjausvalta käsiisi

Yrittäjyys vaatii rohkeutta, uskoa omiin kykyihin, ahkeruutta ja stressinsietokykyä. Yrittäjällä ei ole palkkasuhteessa olevan turvaa, mutta yrittäjällä on vapaus. Pidä siitä kiinni, sillä se on yrittäjyyden ehdoton etu.

Suunnittele työviikkosi etukäteen ja muuta sitä joustavasti tarpeen tullen. Älä kuitenkaan jousta tuntihinnastasi äläkä omasta ajastasi, mikäli ei ole aivan pakko.
Vaikka olisit yksinyrittäjä, määrittele työaikasi äläkä tee ylitöitä ilman asiallista ylityölisää. Myös kiiretöistä on perusteltua laskuttaa enemmän.

Määritä loma-ajat ja pidä ne.
Jos olet suunnitellut itsellesi jotain mukavaa, pidä siitä kiinni. Opettele vetämään rajat lempeästi mutta lujasti. Luota siihen, että vaikka yksi asiakas sen seurauksena lähtisi, seuraava on jo ovella. Pian huomaat, että niin kauan, kun sinä olet itsellesi hyvä pomo, voit hyvin ja teet työtäsi ilolla, kaikki järjestyy.

3. Rakenna hyvää tekevät rutiinit

Pidä huolta fyysisestä kehostasi: tauottele työtä, harrasta liikuntaa, syö säännöllisesti ja nuku riittävästi.

Jos et ole tottunut säännölliseen elämään, opettele rutiinit, sillä ne tekevät hyvää ja vapauttavat luovuutta. Tee lukujärjestys, johon merkitset liikuntahetket ja ruokatauot. Kun olet noudattanut lukujärjestystä kuuliaisesti kolmen viikon ajan, huomaat voivasi paremmin ja hyvää tekevistä tauoista on tullut tapa.

Työpäivä voi olla hyvä aloittaa lyhyellä aamukävelyllä tai 10 minuutin keppijumpalla. Jumppia löytyy muun muassa selkäliiton sivuilta, josta voit tilata sähköpostiisi ilmaisen taukojumppa-muistutuksen: https://selkakanava.fi/jumppamuistutus

Nyt korona-pandemian aikaan monet tahot ovat alkaneet jakaa ilmaisia livetreenejä Facebookissa. 

4. Hoida aivojasi

Pidä huolta aivoistasi: niitä pitää jumpata samalla tavalla kuin kehoa, ja samalla tavalla ne myös vaativat lepoa.

Aivoja voi jumpata opiskelemalla uusia asioita, antamalla niille virikkeitä ja haasteita. Voit esimerkiksi tehdä muistiharjoituksia ja päässälaskutehtäviä. Normaalioloissa voisit käydä kirjastosta lainaamassa erilaisia aivopähkinöitä sisältäviä kirjoja, kuten omat suosikkini Sherlock Holmesin Aivopähkinät (Bazar) ja Aivotreenipidä aivosi kunnossa (readme.fi), mutta nyt kannattaa tustustua kirjaston ja kaupallisten tahojen e-kirjasovelluksiin.

Aivot tarvitsevat myös lepoa jatkuvilta ärsykkeiltä. Rajoita sosiaalisen median käyttöäsi ja määritä ajat, milloin luet sähköpostit ja milloin olet sosiaalisessa mediassa. Jos vilkuilet pitkin päivää puhelimestasi tuoreimpia somekuulumisia tai sähköpostia, keskittymiskykysi ja muistisi kärsivät.

Kun työt tuntuvat kaatuvan päälle, tee to do -lista ja ala suorittaa töitä kiireellisyysjärjestyksessä yksi kerrallaan. Kun olet saanut työn tehtyä, ruksi se listasta ja siirry seuraavaan.

Keskittymiskyky paranee, kun sinun ei tarvitse muistaa kaikkea, vaan voit jättää paperille pois aivoja kuormittamasta. Päivän päätteeksi näet listasta konkreettisesti, kuinka paljon saitkaan aikaiseksi ja energiaa on vielä lähteä iltalenkille.

Mene ajoissa nukkumaan: uni palauttaa elimistön rasituksesta ja tasapainottaa hermoston toimintaa. Se auttaa meitä pysymään terveinä aktivoidessaan sairauksien ja tulehdusten torjuntamekanismeja elimistössä, ja vaikuttaa myös hormonitoimintaan.

Iltarutiineillakin on merkitystä. Tutkitusti unen palauttavuus jää heikoksi, jos nukkumaan mennessä aivot ovat ylikierroksilla iltamyöhään katsotusta television tai älypuhelimen ruudusta. Sulje siis puhelin hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa ja ota sänkyyn mieluummin kirja kuin tabletti.

5. Älä jää yksin

Vaikka olisit yksinyrittäjä, älä jää yksin. Ihmiselle on tärkeää voida jakaa kokemuksia ja ajatuksia toisten saman kokeneiden kanssa. Hae siis vertaistukea ja laajenna ihmissuhdeverkostoasi.

Etsi käsiisi kotikaupunkisi Uusyrityskeskus tai yrityspalvelupiste, jossa annetaan maksutonta neuvontaa ja mahdollisesti järjestetään erilaisia verkostoitumistapahtumia (nyt poikkeusaikana tapahtumia järjestetään etäyhteyksin).

Liity jäseneksi yrittäjien paikallisyhdistykseen, ja saat kertaheitolla itsellesi verkoston, jossa yrittäjät tsemppaavat ja tukevat toisiaan. Suomen yrityskummit ry:sta voit kysyä itsellesi kummia, joka maksutta pohtii kanssasi yrityksesi asioita.

TE-toimistot ja ELY-keskus tarjoavat tukea yrittäjille ja Yritys-Suomi-puhelinpalvelu neuvoo yrityksen perustajia ja toimivia yrityksiä.

Suomessa yrittäjälle on tarjolla paljon maksutonta apua ja tukea. Kannattaa olla aktiivinen ja pyytää rohkeasti apua.
Voit saada kullanarvoisia neuvoja, uusia asiakkaita ja mikä parasta: ystäviä, joiden kanssa jakaa yrittäjyyden ilot ja surut.

Kaikki artikkelin vinkit ovat kirjoittajan käytössä ja hyviksi todettu.

Ira Koivu
Kahdesta työuupumuksesta ja selän kuntoutuksesta läksynsä oppinut viestintäyrittäjä

 

Pin It on Pinterest