Kiitos tarjouksesta. Me päädyttiin nyt kuitenkin ostamaan isolta yritykseltä.

Kiitos, mutta me käytämme vain isoja yrityksiä.

Meillä on jo vakituiset sopimukset erään ison yrityksen kanssa.

Joillakin on kyllä hienot verkkosivut, mutta sitten kun katsoo tarkemmin, käy ilmi, että kyseessä on yhden ihmisen yritys.

(Lauseita, joita olen joko saanut sähköpostiini tai kuullut ensimmäisen yrittäjävuoteni aikana)

Yksinyrittäjä törmää Suomessa jatkuvasti siihen, että asiantuntemusta ja palvelun laatua mitataan yrityksen koolla. Etenkin jos kyseessä on asiantuntijapalvelu.

Suomessa tunnutaan uskovan, että iso on yhtä kuin hyvä ja uskottava. Näinhän se ei kuitenkaan välttämättä ole.

Hyvät asiantuntijapalveluiden ostajat, tässä muutama fakta päätöksen tueksi:

Kun ostat pieneltä yritykseltä

  1. TIEDÄT mitä tai kenet saat. Iso yritys lähettää paikalle jonkun työntekijänsä, jonka työkokemus, työmotivaatio ja näytöt voivat olla huomattavasti heikommat kuin yrittäjäksi ryhtyneen.
  2. SAAT taatusti henkilökohtaista ja juuri teille räätälöityä palvelua. Tuore yrittäjä palaa halusta tehdä töitä ja saada lisää asiakasreferenssejä. Hän tekee kaikkensa, jotta asiakas on tyytyväinen.
  3. ET joudu odottamaan viikkoja tai kuukausia saadaksesi tarvittavan palvelun, vaan voit saada sen parhaimmillaan saman päivän aikana tai jopa tunnin sisällä. Pieni yritys pystyy toimimaan ketterästi ja joustavasti.
  4. ET joudu sitomaan itseäsi pitkiin sopimuksiin, joista on vaikea päästä irti. Vastapuolella ei ole massiivista lakimiesten armeijaa pykäämässä pienellä präntättyjä ehtoja sopimuksiin.
  5. SAAT huipputekijän edullisesti. Tuoreen yrittäjän on alkuun saatava asiakasreferenssejä ja on siksi valmis joustamaan hinnassa. Gurut ja isot yritykset ovat kalliita siksi, että niillä on siihen varaa. Ei siksi, että palvelu olisi parempaa.
  6. RISKI jaettu. Isot yritykset eivät kaadu muutamasta kriittisestä julkisesta palautteesta, mutta pieni voi niin tehdä. Yksinyrittäjä tekee töitä aina oma maine ja yritys pelissä.
  7. SAAT parhaan tekijän. Asiantuntija-yksinyrittäjät ovat usein ryhtyneet yrittäjiksi tehtyään ensin pitkän menestyksekkään uran ja todettuaan, etteivät enää voi kasvaa ja kehittyä palkollisina. Toisin sanoen: parhaat tekijät lähtevät itsenäisiksi yrittäjiksi ennemmin kuin toisen yrittäjän palkolliseksi.
  8. TUET Suomen valtiontaloutta ostamalla pieneltä yritykseltä. Valtaosa yrittäjistä on yksinyrittäjiä, ja heistä suuri osa elää pienemmillä tuloilla kuin kuin eläkeläiset. Rikas ei kuluta enempää saadessaan lisää rikkauksia, mutta köyhä kasvattaa kulutustaan ja siten tuo lisää rahaa hyvinvointiyhteiskuntamme ylläpitämiseen.
  9. SAAT hyvän mielen. Kun olet työllistänyt tuoreen yksinyrittäjän, tiedät auttaneesi konkreettisesti tuomaan leivän pöytään perheelle.
  10. SAAT positiivista näkyvyyttä. Pienet, tuoreet yritykset nostavat mielellään asiakkaitaan esiin sosiaalisessa mediassa ja kotisivuillaan. Se on win-win-tilanne.

LOPUKSI: älä anna yrityksen koon hämätä. Pienellä yrityksellä voi olla valtava asiantuntija-arsenaali sekä omasta takaa että yhteistyökumppaneissa ja verkostoissa pitkän uran varrelta. Isotkin projektit onnistuvat, kun vetäjänä on luova ja kunnianhimoinen ammattilainen.

Ira Koivu
Viestintäyrittäjä & tyytyväinen pienten yritysten työllistäjä

Pin It on Pinterest